kűrtős (ű?ő?) kalács recept

most jüttünk meg Velemből, ahol nem kevesebb mint 35 percet álltunk sorba kürtös/kűrtős/kürtős kalácsért. nosza keress rá a neten, nem igaz, hogy nem tudod megcsinyálni:

Egy régi szakácskönyvben találtam ezt a receptet, remélem ez olyan lesz, amilyent szeretnél. Ez a sütemény az erdélyi lakodalmakon közkedvelt. Nos ime a recept : Kürtös kalács Elkészítéséhez egy kürtöskalácssütő szükséges. Ez egy kb. 10 cm átmérőjű és 35 cm hosszú fahenger, amelynek közepén áthalad egy vékony vasrúd, egyik végén egy 10 cm hosszú támasztó van, a másikon egy 60 cm hosszú forgatóvas van. A tésztát, szabad tüznél parázs mellett kell sütni, úgy, hogy a tűz két szélére téglákat állítunk és ezekre helyezzük a forgatóvasat. Hozzávalók : a tésztához 1 kg liszt 1 db tojás 3 db tojássárgája 5 evőkanál porcukor 10 dkg vaj 3 dkg élesztő 8 dl tej pici só a szóráshoz 15 dkg cukor 10 dkg vágott dió 15 dkg vaj a kenéshez Elkészités : A finom lisztből, a tojásból, a tojások sárgájából, azolvasztott vajból, az 1 dl langyos cukros tejben megfut-tatott élesztőből, a cukorból a pici sóból, a maradék tejjel nagyon jól kidolgozott, szokásosnál keményebb kelt tésztát készítünk. Ezután letakarva egy óra hosszat kelesztjük a tésztát. Közben elkészítjük a faparazsat, megkenjük vajjal a sütőfát. Ha a tészta megkelt, kiveszünk belőle egy 15 dkg-os adagot, lisztezett deszkán ujjnyi széles hehgert sodrunk belőle és megszakítás nélkül, csigavonalban a fára tekerjük, hogy hézag ne maradjon. Ujjunkkal lelapítjuk, majd a sütőfát a parázs fölé tesszük és állandó forgatás mellett, nem túl gyorsan elkezdjük sütni a tésztát. Amikor egyenletesen pirulni kezd, kenőtollal olvasztott vajat kenegetünk rá és megszórjuk porcukorral minden oldalát. A cukor a további sütés során karamellizálodik és ezáltal a tészta egy szép szinű bevonatot kap, a sütési idő 10-15 perc. Amikor a tészta világosbarnára sült, a sütőfát függölegesen tartva, lerázzuk egy deszkára a tésztát. A sütőfát pár percig hűtjük, majd a következő adaggal folytatjuk a sütést. Tetejét beszórhatjuk cukros dióval, vagy mandulával is. Ez esetben a tésztát a hengeren sütés előtt, egy tojás fehéjéből vert habbal kenjük be egyenletesen, majd forgassuk bele cukros aprított mandulába vagy dióba és a mandulát vagy diót kézzel nyomkodjuk bele. Sütés közben olvasztott vajjal locsolgatjuk. Ha fóliába csomagoljuk kevéssé szárad ki, de nem szabad hűtőbe tenni.

tabs-top

One Responseto “kűrtős (ű?ő?) kalács recept”

  1. regev says:

    hello,
    i visit in hungary last summer,and i love very much your traditional cake “kurtos kalacs”.
    if u can send me the recept in english i will be gratfuul.
    regev (tel aviv, israel)

Leave a Reply